Vuggestuerne Spirerne, Rødderne og Skovbrynet

Dagligdagen i vuggestuen

Dagligdagen i Børnehuset Hellebæk:

Vi starter alle dage samlet i fællesrummet med dæmpet lys. Om vinteren har vi altid lanterne med lys ude og tændte stearinlys inde – det er vigtigt for os, at børn og voksne kommer til et hus med en stemning der føles varm og hyggelig.

Vi spiser morgenmad sammen indtil kl. 8.00 hvorefter vi deler vi os ud i huset. Vi prioriterer, at arbejde i mindre grupper med børnene for, at optimere nærværet og dermed også børnenes udvikling.

Kl. 9.00 er der frugtsamlinger inde eller ude alt efter hvor børnene er i aktiviteterne. Samlingerne består af et lille måltid, kombineret med diverse pædagogiske aktiviteter alt efter børnegruppens behov og børnenes udviklingsstadie.

Efter frugtsamlinger kan Børnene alt efter pædagogiske aktivitet både være ude, på ture eller lave aktiviteter i grupper rundt i huset. Vi er ude på opdagelse i stort set i alt slags vejr.

Kl. 11 spiser vi frokost, dette foregår også ude, på ture eller rundt i huset. børnene under 3 år får vores hjemmelavede økologiske mad, som tilberedes af vores Kok og ernæringsteknolog Charlotte, ligesom de tilbydes mælk.

Efter frokost sover de fleste af de små børn. Alle børn under to år sover som udgangspunkt ude. Børn over to år (som ifølge loven ikke må være fastspændt sover på madrasser inde. De børn der ikke sover mere, er ude sammen med de større børn.

Kl. 14 samles vi i små grupper for, at drikke mælk og spise hjemmebagte boller eller andet godt lavet af Charlotte. Vi har i huset sukkerpolitik og det er sund mad der serveres.

Eftermiddagen spenderes som regel ude i sommerhalvåret, om vinteren varieres det mere. Vi samler alle børnene sidst på dagen og lukker huset på én af stuerne  eller ude med diverse aktiviteter.

 

Tøj

Vi er en institution der prioriterer udeoplevelser højt. Selv små vuggestuebørn får fornøjelsen af, at få stimuleret sanserne ved at kravle på og mærke græsset, sandet, se og høre bladede rasle i træerne osv. Masser af passende tøj til vejret og årstiden er derfor essentielt hos os!

Også flere sæt af skiftetøj er vigtigt. Hvert barn har en kasse i puslerummet hvor man som forældre bør sikre sig, at der altid er noget rent og tørt tøj.

Husk at sætte navn i alle barnets ting og beklædningsgenstande, samt fodtøj.

 

 

Bleer

Som forældre bedes I sørge for, at der altid er bleer til jeres barn i institutionen. Der skal skrives navn på posen og den lægges på øverste hylde i puslerummet. 

Legetøj

Vi har i vuggestuen masser af legetøj. Faktisk har vi så meget, at noget af det på skift pakkes væk i kælderen og så dukker op senere igen.

Vi frabeder os, at vuggestuebørnene har deres eget legetøj med. Børnene er selvfølgelig altid velkommen til at have en god trøste- eller sovebamse med!

 

Mad

Vi har i Børnehuset ansat køkkendame til at lave maden hos os. At få stimuleret sanserne via dufte og synsindtryk af madlavningen, mener vi er en del af det gode måltid. 

 

Vores køkkendame bruger overvejende økologiske råvarer. Ligesom vi selv dyrker nogle af varerne på vores legeplads.

 

Formiddag 

Vuggestuebørnene får serveret frugt

 

Middag

Vuggestuebørnene får varm mad tre gange ugentligt. Den ene dag er maden vegetarisk, den anden med kød og den tredje med fisk. To af ugens dage får de rugbrød med pålæg. Pålægget er ligeledes økologisk og en del af det, er hjemmelavet som fx fignepålæg eller fiskefrikadeller. 

Eftermiddag

Vuggestuebørnene får hjemmebagte boller eller andet godt og mælk at drikke

Nye børn eller helt små børn tilpasses mad og spisetidspunkter det enkelte barn

Læs mere herom under "opstart i vuggestuen"

 

Sukkerpolitik

Sukkerpolitik besluttet af vores forældrebestyrelsen

 

Til hverdag

Ingen sukker på morgenmaden eller i teen. Ingen saftevand. Men tørret frugt, og Bittes hjemmelavede marmelade på bollen ved morgenbordet, grundet det pædagogiske aspekt ved at børnene indsamler frugten selv.

Vi ønsker endvidere at børnene ikke får søde sager med i madpakken, da det kan skabe misundelse i gruppen.

 

Til fest

Ved festlige lejligheder, eksempelvis bedsteforældredag eller jul, serveres saftevand og /eller noget sødt, f. eks. is, æbleskiver, kage o. lign., alt efter højtideligheden.

 

Til fødselsdage:

Ingen slik eller kage til uddeling ved fødselsdage som fejres i Børnehuset Hellebæk.

 

Ingen slikposer må medbringes i Børnehuset Hellebæk efter eventuelt at være uddelt til fødselsdag i privat hjem.

Vi vil her også gerne bede forældre om ikke at servere store mængder slik til fødselsdage i private hjem, da disse arrangementer ligger i børnehave-/vuggestue-tiden.

 

Eksempler på hvad der vil være fint at dele ud til fødselsdage i Børnehuset Hellebæk:

  • Frugt - evt. frugtspyd eller frugtsalat

  • Tørret frugt

  • Boller

  • Nødder

  • Popcorn lavet i gryde

 

Senest revideret 6. januar 2015

 

 

 

 

 

Opstart i vuggestuen

Besøg før start

Vi anbefaler at I kommer på besøg før opstart. At både Jeres barn og I forældre er trygge ved os og huset er vigtigt. Så kom endelig og vær med, fornem stemninger og stil os alle de spørgsmål I har lyst til.

Hos os er det hele familien der "starter" og vi vil derfor også rigtig gerne lære jer lidt at kende og høre lidt om Jer som familie.

I er også meget velkomne til at bare komme og lege med en gang imellem under Jeres barsel hvis I har lyst!

 

Indkøring af dit barn

Når dit barn har fået plads i Børnehuset, vil I få tilknyttet en primær pædagogisk medarbejder til at køre Jer trygt ind. I vores Børnehus tilpasser vi os Jeres barn, så medarbejderen vil tale med Jer om hvornår Jeres barn plejer at spise, sove osv. så vi kan fortsætte denne rytme indtil barnet er klar til andet.

Vi anbefaler vi, at I har op til to uger til indkøring. Børn er forskellige og derfor er indkøringsperioden det også. Vi anbefaler konstant dialog og justering af forløbet med vores dygtige pædagoger.

 

Et indkøringsforløb for nogle børn kan se således ud:

  • Første og anden dag - barnet er der nogle timer sammen med mor eller far

  • Tredje dag - mor eller far tager måske en kop kaffe ude i fællesrummet eller går en lille tur i skoven, så barnet kan få lov at være her lidt være alene 

  • Fjerde dagen - mor eller far tager af sted lidt længere tid og måske er barnet blevet så tryg, at det kan puttes imens mor eller far er på tur

  • femte til tiende dagen - der trappes langsomt op i tiden barnet er i institution

 

I kommer naturligvis også på besøg og kører ind, når det passer I jeres rytme og barnet er mest friskt. Ring evt. og lav aftale herom forinden.